.feed-links {display:none !important;}

Subiecte rezolvate variante bacalaureat Romania postbelica. Stalinism, national-comunism

Romania postbelica. Stalinism, national-comunism

Regimul comunist a fost instaurat la sfarsitul celui de-Al doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica obitnand acordul tacit al aliatilor si folosindu-se de un instrument, Partidul Comunist Roman care in 1944 numara mai putin de 1000 de membri. Astfel, putem vorbi de actiunea acestuia pentru preluarea puterii in Romania si apoi de masurile luate pentru mentinerea ei. In acest sens, Partidul Comunist actioneaza sistematic si organizat. 


Mecanismele de preluare a puterii de catre Partidul Comunist: Stalin a folosit Conventia de armistitiu semnata la 12 septembrie 1944, pentru submina efectele loviturii de stat de la 23 august 1944, a transformat Conventia intr-un cadru legal, care sa-i asigure interesele politice dominante in Romania. Stalin avea doua instrumente de urmarire a obiectivelor sale in Romania: un partid comunist, care era acum o parte recunoscuta in structura politica a tarii si un acord cu Aliatii, care dadea Armatei Rosii toata libertatea de actiune de care avea nevoie. Acordul de la Moscova, prin care Romania este lasata in sfera de influenta a Uniunii Sovietice, a constituit pasul final al sovieticilor in obtinerea recunoasterii de catre Occident a dominatiei lor in Romania. Armata Rosie prezenta in tarile est-europene a jucat rolul principal in instaurarea regimurilor comuniste. Fara aceste trupe, comunistii locali ar fi ramas niste forte politice periferice. Prin presiuni, abuzuri si violente asupra populatiei civile si prin indepartarea unor lideri politici anticomunisti, Armata Rosie si-a facut simtita prezenta. La Bucuresti au fost concentrate unitati sovietice de blindate si a fost interzisa legatura cu armata romana de pe front. La 28 februarie 1945, Andrei Vasinski, adjunctul ministrului de externe, a fost trimis la Moscova pentru a conduce ofensiva comunistilor pentru preluarea puterii. El a cerut regelui inlocuirea guvernului Radescu cu un guvern condus de Petru Groza, ceea ce s-a produs la 6 martie 1945. Reprezentatul Moscovei venise cu scopul de a folosi toate mijloacele pentru a instaura un guvern prosovietic. 


Manipulare a opiniei publice: alegerile din 19 noiembrie 1946 s-au desfasurat intr-o atmosfera tensionata. Rezultatele indicau o victorie coplesitoare a Blocului National democrat, cu aproximativ 70% din voturi. Dovezile descoperite dupa 1989 arata ca, in ziua alegerilor, s-a intamplat exact contrariul, ca national-taranistii erau pe punctul de a castiga. Se pare ca, in momentul in care liderii comunisti si-au dat seama de amploarea infrangerii lor, au suspendat anuntarea rezultatelor si au trimis instructiuni pentru revizuirea cifrelor astfel incat ele sa indice o victorie a Blocului. 


Inlaturarea ultimelor institutii ale regimului democratic: pe masura ce comunistii s-au indreptat spre monopolul asupra puterii politice, monarhia devenise o anomalie. Temandu-se ca acest ultim vestigiu al vechii ordini ar putea inca sa mai serveasca drept centru de opozitie fata de noua societate, Partidul Comunist a facult ultimul pas spre asigurarea dominatiei sale asupra tarii, fortandu-l pe regele Mihai sa abdice la 30 decembrie 1947. Proclamarea Republicii Populare Romane in aceeasi zi a reprezentat punctul culminant al campaniei pentru preluarea puterii de catre comunisti. 


Mecanismele PCR de mentinere a puterii: inregistrarea Romaniei din punct de vedere militar in blocul sovietic s-a infaptuit la 4 februarie 1948 printr-un tratat de prietenie, colaborare si ajutor reciproc intre Romania si Uniunea Sovietica. Consolidarea partidului unic de masa: aripa procomunista a Partidului Social democrat s-a contopit cu PCR in congresul din februarie 1948, din care a rezultat partidul unic, Partidul Muncitoresc Roman. Gheorghe Ghiorghiu-dej a fost reales secretar general, iar Ana Pauker, Vasile Luca si Teohari Georgescu au devenit membrii ai Secretariatului. In 1952, cei trei membri au fost indepartati de catre Gheorghe Gheorghiu-dej din structurile de conducere ale Partidului. Preeminenta lui dej in cadrul partidului a fost pecetluita prin numirea sa, la 2 iunie 1952, ca presedinte al Consiliului de Ministri, functie pe care o cumula cu cea de secretar general al partidului. 
Adoptarea Constitutiei Republicii Populare Romane: Constitutia din 1948 prelua modelul sovietic din 1936. Parlamentul, numit Marea Adunare Nationala, avea o singura camera, definita ca “organul suprem al puterii in stat”, iar Consiliul de Ministri era organul executiv suprem. Toate aceste organisme se aflau supuse autoritatii Partidului Comunist. Aceasta ordine “democratica” a fost definita de Partidul Comunist si consolidata de Securitate. 


Cultul personalitatii: dupa 1958 dej a evoluat treptat spre o desprindere de rusi si catre obtinerea unui statut de relativa autonomie. In declaratia din aprilie 1964 partidul isi rezerva dreptul de a edifica socialismul in conformitate cu realitatile nationale. Acest act impunea linia nationala a comunismului romanesc, marcand tendintele de independenta fata de Moscova. Preluarea conducerii de catre Nicolae Ceausescu s-a caracterizat printr-o perioada (1964-1974) de destindere interna si externa. In 1965, la Congresulal IX-lea al partidului, acesta revine la denumirea de Partid Comunist si s-a elaborat o noua Constitutie prin care Romania devenea Republica Socialista. 
Cultul personalitatii: instaurat de Nicolae Ceausescu a gasit noi mecanisme de mentinere a puterii de catre comunisti. Acest cult s-a instaurat in etape. In 1967 Ceausescu a fost ales presedintele Consiliului de Stat, ceea ce era o abatere de la statutul PCR, care prevedea separarea functiilor de partid si stat. Ceausescu si-a consolidat puterea in 1968, cand a condamnat interventia in Cehoslovacia a statelor participante la Tratatul de la Varsovia. In 1974, Nicolae Ceausescu a fost ales presedinte al RSR. El ramanea si presedinte al Consiliului de Stat si secretar general al PCR si presedinte al Consiliului de Aparare Nationala, detinand astfel toate parghiile puterii. 


Impactul regimului comunist asupra economiei. 1)Nationalizarea industriei: la 22 iunie 1948, Adunarea Nationala a votat legea nationalizarii intreprinderilor industriale, banci, etc. 2) Industrializarea fortata: in 1958 modelul economic stalinist a fost pus din nou in aplicare, tara a fost declarat pregatita pentru un efort general de modernizare socialista, accentul fiind pus dezvoltarea industriei constructoare de masini si siderurgie. 3) Colectivizarea agriculturii: in 1949 partidul a inceput colectivizarea agriculturii, proprietatea asupra pamantului a fost luata complet din mana particularilor. 


Impactul regimului comunist asupra culturii: 1) Construirea “omului nou”: mijloacele de informare publica au trecut total sub controlul statului. Bibliotecile si librariile au fost epurate de titlurile necorespunzatoare din punct de vedere politic. Reforma invatamantului a inchis toate scolile straine la fel si Academia Romana. PCR si-a fixat scopul de a construi omul nou prin cenzura.

Cele mai căutate subiecte:

Cele mai căutate subiecte la examenul de bacalaureat din 2020:

Postări populare