.feed-links {display:none !important;}

Subiecte rezolvate variante bacalaureat Constitutiile Romaniei

Constitutiile Romaniei


Definitie Constitutie: Lege fundamentală a unui stat, investită cu o forță juridică superioară celorlalte legi, care cuprinde principiile esențiale ale organizării lui, stabilește drepturile și datoriile principale ale cetațenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme și locale etc., reflectând astfel stadiul de dezvoltare socială, economică și politică la un moment dat a statului respectiv. 


Necesitatea unei constitutii ca fundament al organizarii institutional-politice s-a conturat in societatea romaneasca in conditiile procesului de modernizare de la sfarsitul secolului XVIII-ea si inceputul secolului al XIX-lea, in contextul difuzarii ideilor Revolutiei Franceze. Nicolae Iorga desemna ideea de constitutie ca “cea dintai necesitate a statelor romnaesti”. Un prim proiect de constitutie a fost elaborat la Iasi, in 1822 si indica tendinta introducerii sistemului modern de guvernare, prin afirmarea indirecta a necesitatii separarii puterilor in stat. Proiectele boierimii romane din anii 1827-1828, vizand imbunatatirea organizarii institutional-politice a tarii s-au finalizat in 1831 prin introducerea in Tara Romaneaca si Moldova a Regulamentelor Organice, cu rol de constitutie, au ramas in vigoare insa pana in 1858. Prin lovitura de stat din 1864, Alexandru Ioan Cuza a impus un nou act constitutional, care imbina democratia cu domnia personala. 


Inlaturarea lui Alexandru Ioan Cuza si aducerea printului strain (Carol I) au urgentat elaborarea unei noi legi fundamentale a statului. Constitutia din 1866 a avut ca model Constitutia belgiana din 1831, considerata la acea vreme cea mai libera din Europa. Infaptiurea statului national unitar roman in 1918 reclama unifcarea organizarii de stat si a legislatiei menite sa favorizeze progresul national. Proiectul acestei constitutii a apartinut Partidului National Liberal. Constitutia a fost promulgata la 28 martie 1923. Prabusirea regimului comunist din Romania si revenirea la un regim democratic dupa 1989 a impus necesitatea elaborarii unei noi Constitutii. A fost adoptata la 21 noiembrie 1991 si revizuita in 2003. 


Constitutia din 1866 - Principatele Unite constituie un singur stat indivizibil sub numele de Romania, al carui teritoriu este inalienabil. 


Constitutia din 1923 - Regatul Romaniei este un stat national unitar si indivizibil - Teritoriul sau este nealienabil. 


Constitutia din 1991, revizuita in 2003
- Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Forma de guvernamant este Republica
- Teritoriul Romaniei este inalienabil - suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum.

Cele mai căutate subiecte:

Cele mai căutate subiecte la examenul de bacalaureat din 2020:

Postări populare